Tipuri de aranjamente a electrozilor de impamantare

Definirea împământării

Împământarea, în domeniul sistemelor electrice, se referă la conectarea  unui conductor sau circuit electric la pământ . Această practică se bazează pe principiul fundamental că pământul însuși poate servi ca punct de referință pentru potențialele electrice. Scopul principal al împământării este de a stabili o cale controlată pentru ca curentii electrici să circule către pământ, prevenind astfel acumularea de tensiune în exces și reducând riscul de pericole electrice, protejand echipamentele si oferind protectie oamenilor.

In practica pentru a realiza o impamantare se folosesc conductoare rotunde sau platband, tije de impamantare, uneori placi de impamantare care sunt conectate intr-un anumit mod pentru a obtine cea mai mica rezistentasau o rezistenta optima, conform standardelor pentru a oferi protectie echipamentelor si oamenilor.

Va prezentam mai jos cateva tipuri de aranjamente pentru impamantare. Regula generala este,  ca distanta dintre electrozii de impamantare este egala sau mai mare cu lungimea electrodului de impamantare. Pentru a maximiza valoarea prizei de impamantare, in practica se poate considera distanta dintre electrozii de impamantare, dublul lungimii electrodului de impamantare. Pentru rezultate maxime aceasta distanta poate fi crescuta pana la 10 metri. Utilizarea unor materiale de calitate, precum cuprul sau electrozii de impamantare din otel cuprat, cresc durata de viata a instalatiei si pot imbunatati semnificativ valoarea finala.

Priza de impamantare in triunghi.

Impamantare-in-triunghi

Priza de impamantare in linie.

Impamantare-in-linie

Priza de impamantare laba de gasca

mpamantare-laba-de-gasca

Priza de impamantare imbunatatita laba de gasca


Impamantare-imbunatatita-de-tip-laba-de-gasca

Scroll to Top