Conductorul paratrasnet poate fi în contact cu structura metalică?

            Standardele europene si nationale  pentru instalatiile paratrasnet considera ca un sistem izolat este unul in care curentul din trasnet nu este in contact cu nici o parte a  structuri de protejat, nici macar la o distanta la care se poate produce o scanteie.
În practică, aceasta înseamnă că sistemele izolate sunt doar cele care sunt instalate pe un catarg izolat fata de structura  sau pe un element exterior structurii, ceea ce este imposibil.
Daca sistemul nu este izolat, curentul de fulger va intra in contact cu structura, fie ca este metalica sau nu. O protectie  pentru conductor, un tub de plastic sau o clemă din material izolator nu reprezintă deloc un impediment pentru curentul fulgerului. Prin urmare, este important să fim conștienți de faptul că acest curent va fi distribuit în întreaga structură metalică.
De fapt, standardele  recomandă această distribuție, deoarece implică mai multe căi pentru descărcare, minimizând curentul din descarcarea unui trasnet  în fiecare punct și crescând în același timp potențialul electric în întreaga structură, in timpul descarcarii.

Cleme izolata folosita in instalatii paratrasnet, dar care nu poate izola descarcarea unui trasnet de suprafetele metalice, datorita inaltimii mici.

Clema conductor

Cleme izolata folosita in instalatii paratrasnet, care are capacitatea de a  izola descarcarea unui trasnet de suprafetele metalice. Se foloseste cu precadere in instalatiile cu risc de exploxie, tancuri de combustibil, in perimetrele critice in care suportii izoșati pentru conductor sunt obligatorii.

 

Clema-izolata-paratrasnet.

Scroll to Top