CE SUNT SUPRATENSIUNILE?
Protecția clădirilor și structurilor împotriva loviturilor directe de trăsnet este bine înțeleasă. Toate standardele recunoscute privind protecția împotriva trăsnetului prezintă tehnici de protecție a clădirilor și structurilor prin utilizarea terminalelor paratrasnet, conductoarelor de coborâre și sistemelor de împământare. Toate aceste metode de protectie sunt în mare parte neschimbate din zilele lui Benjamin Franklin și încă cel mai comun paratrasnet este tija paratrasnet Franklin . Abia acum alte sisteme neconvenționale câștigă o oarecare acceptare.
O lovitură de fulger este o descărcare electrică rezultată din acumularea de sarcină electrică într-un nor. Descărcarea poate avea loc de la nor la nor sau de la nor la sol. Curentul care strabate un nor spre sol variază de la aproximativ 2.000 A până la 200.000 A . Curentul din majoritatea trasnetelor ce ajung la sol provine de la o celulă încărcată negativ, deși apar și descărcări pozitive. Fluxul de curent este unidirecțional, cu un timp de creștere mai mic de 10 microsecunde și un timp de dezintegrare de 100 microsecunde sau mai puțin. Sunt probabile fulgerări multiple de-a lungul aceleiași căi ionizate. Acestea pot fi distanțate cu aproximativ 50 până la 100 de milisecunde.
Sistemele convenționale de protecție împotriva trăsnetului funcționează bine pentru a proteja clădirile și structurile de efectele directe ale unei lovituri de trăsnet și protejează în mod adecvat ocupanții acestor structuri. Trebuie luate în considerare și efectele indirecte ale acestor evenimente. Nu numai fulgerele pot crea daune, ci o serie de alte evenimente care pot cauza perturbațiile liniei de alimentare și tranzitorii de comutare a sarcinii. Acestea sunt cauzate de comutarea inductivă a sarcinii, grupurile de condensatoare, sursele de alimentare cu tiristoare și alte operațiuni de comutare electrică.
Înțelegerea beneficiilor dispozitivelor de protecție la supratensiune cunoscute și sub numele de SPD în lumea de astăzi este importantă.
Întrucât ne propunem să facem alegeri economice pentru a ne proteja constructiile de impactul încălzirii globale trebuie să înțelegem de ce este atât de important să investim în protecția la supratensiune. Anul acesta a schimbat modul în care ne trăim viața de zi cu zi. Petrecem mult mai mult timp acasă și depindem mai mult de electronicele noastre, fie că sunt un Smart TV, un computer, un telefon mobil etc. Acum imaginați-vă că lucrați de acasă, așa cum suntem mulți dintre noi. Sunteți în mijlocul apelului Zoom și dintr-o dată fulgerul lovește, vă lovește circuitul electric și toate dispozitivele dvs. conectate, inclusiv computerul, sunt terminate. Nu numai că este stresant să fii dat afară din întâlnire, dar acum computerul nu funcționează și, în cele din urmă, trebuie să plătești pentru a înlocui toate elementele care au fost deteriorate din cauza supratensiunii.
Un coșmar! Dacă ar fi existat ceva care ar fi putut preveni această supratensiune… hmmm…
Acum, să înțelegem din punct de vedere mecanic și tehnic cum funcționează totul și de ce toată lumea trebuie să investească (și să aibă încredere in solutiile noastre, este mult mai ieftin decât să vă reparați electronicele, adică dacă pot fi) în dispozitive de protecție la supratensiune. Apropo releul de protectie supratensiune, nu stim cine a pus cuvantul supratensiune acolo si de ce :), probabil din ratiuni de marketing, nu este o protectie la supratensiune, dar in cazul unei supratensiuni reale si el va fi distrus.
O descărcare in urma unui fulger ce se petrece la o distanță de până la 1 km poate deteriora orice sistem electronic care nu este protejat de protecție la supratensiune. Gândindu-ne la sistemele electronice, în zilele noastre, acestea sunt mai sofisticate și componentele lor sunt mult mai mici decât înainte. După cum am explicat mai devreme, viața noastră se învârte în jurul sistemelor noastre electronice de-a lungul vieții și experiențele noastre de zi cu zi – nu doar acasă, ci la serviciu, când facem cumpărături, vizităm cabinetul medicului etc.
Este un risc care merită asumat, să păstrăm electronicele neprotejate? Noi credem ca nu.
Deci, cum funcționează un dispozitiv de protecție la supratensiune? Standardul european EN 60664-1 prevede că tensiunea minimă de rezistență (tensiunea peste care se produce deteriorarea) pentru echipamentele electronice este de 1.500 V. Prin urmare, este important să reduceți tensiunea tranzitorie indusa de fulger de 6.000 V la 1500 V sau mai puțin, înainte de a intrare de bransament, tabloul principal de distributie sau în dispozitivul electronic. DNA ELECTRIC oferă o gamă de dispozitive de protecție la supratensiune: Descărcător combinat de curent de trăsnet și de supratensiune de tip 1 și 2 Descărcător de supratensiune de tip 2 Descărcător de supratensiune de tip 3 pentru „protecție fină” la locația echipamentelor electronice (dacă este necesar).
Credem că calitatea și performanța sunt primordiale și de aceea dispozitivele noastre de tip 1 și 2, tip 2 și tip 3 dețin certificări . Dispozitivele noastre combinate de tip 1 și 2 pentru curenți de trăsnet și pentru supratensiune folosesc o tehnologie hibridă care combină MOV+GDT în conexiune serială. Această tehnologie nu are curent de urmărire atunci când SPD-ul este activ în timpul evenimentului real de supratensiune tranzitorie. Tensiunea reziduală sau de trecere a dispozitivelor noastre de tip 1 și 2, 25 kA este de la 700 la 800 V, ceea ce este cu mult sub pragul de „tensiune de rezistență” menționat mai devreme.