De ce sistemele solare au nevoie de protecție la supratensiune?

               Fulgere și supratensiuni: De ce sistemele solare au nevoie de protecție la supratensiune. Sistemele fotovoltaice solare, la fel ca toate dispozitivele electronice, sunt predispuse la supratensiuni care pot dăuna componentelor și pot crește timpul de nefuncționare. Dispozitivele de protecție la supratensiune pot ajuta la menținerea funcționării și profitabilității sistemelor.

Gândiți-vă la un computer de acasă sau de la birou. În plus față de desktop sau laptop, poate exista un monitor extern, difuzoare și chiar o imprimantă. Asta e prea multe componente pentru a fi conectate la o priză, astfel încât cei mai mulți oameni achiziționa un prelungitor de alimentare cu protectie la supratensiune. Dar acest banal prelungitor de alimentare este mai mult decât o metodă convenabilă de conectare a unor echipamente într-o singură priză; de fapt, ajută la protejarea acestor electronice de efectele nocive ale supratensiunilor.

O supratensiune, de asemenea, numita o tensiune tranzitorie, este o creștere, în general, scurta de tensiune, care este cu mult peste nivelurile normale. De exemplu, tensiunea standard pentru o casă sau un birou este de 250 V. Tensiunea poate fi considerată presiune electrică. Deci, la fel cum presiunea prea mare a apei va sparge un furtun, o tensiune prea mare ar putea deteriora electronica complexa. Aceste supratensiuni pot proveni din surse naturale, cum ar fi fulgerele, precum și din echipamente interne sau externe din rețea.

Un protector de supratensiune ajută la prevenirea deteriorării electronicii prin devierea energiei electrice suplimentare de la linia de alimentare „fierbinte” într-un fir de împământare. În cele mai frecvente protecții la supratensiune, acest lucru se realizează printr-un varistor de oxid metalic (MOV), o bucată de oxid metalic conectata la linia electrica și la  împământare prin intermediul a doi semiconductori.

Sistemele de panouri solare au nevoie de protecție la supratensiuni

Panourile solare sunt, de asemenea, dispozitive electronice și astfel sunt supuse aceluiași pericol de deteriorare a supratensiunilor. Panourile solare sunt în special predispuse la lovituri de trăsnet datorită suprafeței lor mari și amplasării în locații expuse, cum ar fi pe acoperișuri sau montate la sol în spații deschise.

Fulgerul este de aproximativ 30.000 ° C- de cinci ori mai fierbinte decât soarele- deci nu este surprinzător că poate fi în detrimentul echipamentelor solare.

Paratrasnetul, protectie eficienta pentru panourile solare pentru a nu fi lovite de trasnet

Dacă panourile solare sunt lovite direct, fulgerele pot arde sau perfora în echipament sau chiar pot provoca explozii, iar întregul sistem este distrus.

Dar efectele tensiunii tranzitorii și ale altor supratensiuni nu sunt întotdeauna atât de evidente. Efectele secundare ale acestor evenimente pot afecta nu numai componente majore, cum ar fi modulele și invertoarele, ci și sistemele de monitorizare, controlerele de urmărire și stațiile meteorologice.

Efectele secundare sunt adesea riscurile cel mai puțin recunoscute și frecvent percepute ca defectari  sau defecte de fabricație. Pierderea unui modul PV va însemna doar pierderea unui șir, în timp ce pierderea invertorului central va însemna pierderea generării de energie pentru o perioada de timp mult mai mare.

 

                       O rețea de SPD-uri ar trebui să fie instalată în întreaga linie de  distribuție de curent alternativ și curent continuu a matricei solare pentru a proteja circuitele critice. SPD-urile ar trebui să fie instalate atât pe intrările de curent continuu, cât și pe ieșirile de curent alternativ ale invertorului (invertoarelor) sistemului și să fie implementate  atât pe liniile de curent continuu pozitive, cât și pe cele negative.

                        Protecția în curent alternativ trebuie implementată pe fiecare conductor de alimentare. Circuitele combiner ar trebui, de asemenea, să fie protejate, la fel ca toate circuitele de control și chiar sistemele de urmărire și monitorizare pentru a preveni interferențele și pierderile de date.

                         Sistemele solare rezidențiale cu microinvertoare au cabluri dc foarte scurte, dar cabluri de curent alternativ sunt mult mai lungi. Un SPD instalat in cutia combinerului poate proteja inclusiv casa de supratensiunile generate  de intregul sistem solar. Un SPD montat pe panoul principal poate proteja casa și de supratensiunile din instalatia solara, pe lângă cele ce provin de la alimentarea bransamentului electric și alte echipamente interne.

„Instalatorii de panouri solare trebuie să determine care este riscul lor acceptabil”,

Dacă există o cerere ca sistemul solar PV sa functioneze  continuu  atunci aveți nevoie de protecție la trăsnet. Dar unii proprietari de panouri solare i pot alege ca este un moft, sau este un  cost in plus. Dar trebuie sa fie constienti ca exista riscul ca panourile solare sa fie lovite de o lovitura directa de trasnet”.

Chiar și cea mai robustă schemă de protecție la supratensiune are limitările sale. De exemplu, SPD-urile nu sunt imune la  deteriorarea fizică de la loviturile directe de trăsnet.

Un sistem paratrasnet este un accesoriu obligatoriu pentru protectia sistemelor solare PV impotriva trasnetelor.

Luarea în considerare a costurilor

În timp ce tehnologia de protecție împotriva supratensiunilor exista de ceva timp, încă nu a găsit o prezență permanentă în industria solară
Acesta stare a lucrurilor este atribuita de producator costurilor.

Scroll to Top